3 Eylül Salı 2024

Balkanlar’da Ulaşım

Balkanlar! Ah bu Balkanlar yedi bitirdi bizi. Bir tura çıkacağız ne yapalım ne edelim derken hoooop bir bakmışız kendimizi Balkan rotasında bulmuşuz. Tamam rotamızı belirledik. Kolay bir nokta. Her yerde de Türk dostu var. Kısacası konuya yabancı değiliz. Tamam tamam da ulaşımını nasıl yapıca diye milyonlarca blog gezmeye sayfalarca yazı okumaya gerek kalmaması için bu kısmı sizler için derlemeye karar verdim. Hazır şimdi önümüzde bir tatil fırsatımız varken neden bir Balkan rotası yapmaya sanız? Kafanızdaki soruları elimden geldiği kadarıyla cevaplamaya çalışacağım. Konuyu ele alırken vizenizin olmadığını ve yeşilli olmadığınızı farz ederek yazacağım bilginiz olsun. Zaten şahsen bende buraları vizesiz ve borda ile gezdim. O yüzden bir ortak noktamız oldu şimdiden diye bilirim.

Balkanlar sanılanın aksine öyle Google harita üzerinden şuradan şuraya yol tarifi al dediğinizde işle yürümüyor. Normalinde Google’den baktığınız bir rota 375km’lik bir yolu 6 saat olarak gösterdiği gibi kendinizi planladığınızda bu işlerin aslında ne kadar yanlış planlandığını anlamanız otobüse bilet alırken anlıyorsunuz. Coğrafya genelde dağlık olduğundan dolayı bir noktadan bir noktaya gidiş biraz dolambaçlı ve dağlık olduğundan bir de koskoca otobüse minibüs edası ile her yere uğramasından dolayı bu yol iki hatta bazı durumlarda 3 katına çıkabiliyor. Ülkeler arsındaki yolculuğu elimden geldiği kadarıyla anlatmaya çalışacağım.

MAKEDONYA

Sınır geçişlerinde sorun yaşamayacağınız en iyi ülke diyebilirim. Ama şunu da unutmayın ki sınır polislerinin psikolojileri her daim değişken oluyor. Alttan almaya çalışın. Ülke içinde olduğunca otobüs kullanın genel olarak balkan ülkelerinin geneline bakıldığında Makedonya biraz daha kara yolunun iyi olduğunu anlayabilirsiniz. Genellikle kendi para birimlerini kullanıyorlar ama biraz ısrar ederseniz Euro kullanabilirsiniz de.

BOSNA HERSEK

Sınır geçişlerinde şahsım olarak bir sorun yaşamadım ama Sırbistan geçişlerini gece yapmamanızı öneririm. Kiminle konuştuysam gece sınır geçişlerinde polisler sıkıntı çıkarttıklarını duydum. Ama sınırda genelde çoklu girişlerde pasaport polisleri giriş yapmayı unutabiliyorlar. Özellikle her sınır geçişinde mutlaka pasaportlarınızı kontrol etmelisiniz. Ulaşım genel olarak kara ve demir yolu kullanılıyor. Eki trenler olduğu için kara yolu ile aynı sürede ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Ama kara yolunun aksine daha manzaralı yerlerden geçebilirsiniz. Özellikle bahar ayında seyahatte bulunacaksanız tren yolcuğunda ki manzara inanılmaz olacaktır.

KARADAĞ

Genel anlamada otobüsler çok az kullanılıyor. Minibüs sürekli sağda solda durduğundan dolayı yolculuk bir hayli uzun sürüyor. Ama genel olarak ulaşım sürekli var. Diğer balkan ülkelerinin yanına koyduğumuzda bu ülke biraz daha turistik ve her zaman minibüs bulmanız mümkün. Sadece şuna dikkat etmeniz gerekmektedir. Mostar-Kotor arası seyahat edecekseniz 2 seçeneğiniz var. Dubrovnik üzerinden geçen otobüslere binmemeye dikkat edin. Özellikle vizenin olmadığını ve sadece direkt Kotor’a gideceğinizi söyleyin. Buradaki birçok hostelde direkt transfer hatları mevcut. Saatlerini öğrenip ulaşımınızı hızlı bir şekilde sağlayabilirsiniz.

ARNAVUTLUK

Tamamen sıkıntılı bir ülke diyebilirim. Otobüs terminali olayı zaten yok. Belirli başlı yerlerden otobüsler kalkıyor. Özellikle Tiran’dan hareket edecekseniz mutlaka otobüs saatlerini ve günlerini önceden öğrenmeniz gerekmektedir. Yada sınır değiştirecekseniz sınır köylerinden taksi kullanmak zorunda kalabilirsiniz.

SIRBİSTAN

Ulaşımın en kolay olduğu ve sık kullanıldığı nokta burası. Kesinlikle sorun yaşayacağınızı sanmıyorum. Fakat Kosova ve Karadağ’a geçişlerde sıkıntı olabiliyormuş. Özellikle gece geçmemeye çalışın. Şahsen ben hiçbir sıkıntı yaşamadım ama sizin yaşayacağınızı garanti edemem. O yüzden kibar olmaya çalışın.

KOSOVA

Türkçe bildikleri için konuşmalarınıza dikkat edin. Her yerde küfür etmeyin. Birisi çıkıp ne diyorsun felam dediği zaman şaşırıp kalırsınız sonra. Ulaşım aynı Makedonya gibi kolay ve kullanışlı. Zaten sınır komşusu olduğundan her zaman birbirlerine gidip gelen otobüsler bulmanız mümkün olacaktır.

Tamam, şimdi kısaca bahsettin de nasıl olacak bunlar?

Öncelikle rotanızı belirtin ve nereden nereye geçeceğinizi öğrenmeniz yeterli olacaktır. Sonra yapmanız gerek tek şey terminalden otobüs biletlerini almanız olacaktır. Önceden alma gibi bir olayın olup olmadığını şahsen bilmiyorum ama emin olun dışarıda kalmazsınız. Sadece otobüs sefer saatlerini öğrenmeniz yeterli olacaktır.

Nerden öğrenebilirim?

Ben genellikle www.balkanviator.com sitesinden sefer sayıları ve otobüsün nereden geçeceğini öğreniyorum. Detaylı bir şekilde durakları ve hangi saatte kalkıp hangi saatte orada olacağı yazılı. Terminale gittiğinizde otobüs bileti alırken bu site size olabildiğince yardımcı olacağından eminin. Üstelik Türkçe dil desteği de mevcut.

Dikkat!

Bazı otobüsler gece seferi düzenleniyor. Konaklama bilgileriniz buna göre düzenlerseniz fazladan para vermenize gerek kalmaz.

Umarım bu yazı dizisi sizler için iyi bir rehber olmuştur.

6 YORUMLAR

  1. Merhaba, Ağustos ayında belirlediğimiz bi rota üzerinden kendi aracımızla Balkanlar turu yapmayı planlıyoruz. Bi çok blogda okuduğum kadarıyla pasaportta Kosova mührünün olması Sırbistan ve Bosna Hersek’e girişte sorun yaratıyormuş. Biz Kosova’da kalmayacağız. Üsküp’te kalarak Kosova’ya günübirlik gezi planlıyoruz. Sonra da Kosovadan transit geçişle Bosna Hersek’e geçmeyi planladık.Bu güzergahta mecburen pasaportumuzda Kosova mührü olacak. Acaba Bosna Hersek’e girişte sorun yaşar mıyız? Deneyimlerinize dayanarak belki sorumu cevaplayabilirsiniz.

    • Merhaba Emel;
      Öncelikle şunu belirtmem gerekir. Kosova veya Arnavutluktan araba kiralayacaksanız Bosna Hersek’e giremiyorsunuz. Turistlere izin vermiyorlar malesef. Kendi içlerinde bir politik durum sözkonusu. Aynı şekilde yine Bosna Hersek’ten de araba kiralayıp Kosova ve Arnavutluğa giriş yapamıyorsunuz. Kosova mührü olupta defalarca Sırbistan tarafına geçtiğim oldu. Fakat şunu bilmenizde yarar var! Direkt Kosova’dan Sırbistana giriş yapamazsınız yada tam tersi. 3. Bir ülke üzerinden giriş yapabilirsiniz.

  2. Merhaba, Ağustos 26’da Tirandan Budva’ya ve Ağustos 29’da Budva’dan Mostar’a otobüs ile gitmeyi planlamaktayım. Sizce bileti online olarak hemen şuan almalı mıyım yoksa otobüs terminallerinden mi alayım?

    • Selam Eray;
      Kesinlikle sana tavsiyem bir gün evvelinden otobüs terminalinden biletini almak olacak. Hem otobüs terminalinin yolunu öğrenmiş olur ona göre otelinden çıkarsın, hem de biletini garantilemiş ve istediğin sefere bilet almış olursun.

  3. Merhaba. Ailemle (5 kisiyiz) Eylül ayının ortasinda Bosnaya ucakla gidip dönüşü de Kosova’dan ucakla yapmayı düşünüyoruz. Bir haftalık tatile çok ülke sığdırıp yorulmak istemiyoruz. Yazınızı okudum, iki ülke arasında nasil bir geçiş tavsiye edersiniz. Teşekkürler

    • Selam Melike;
      Bosna Hersekten direkt olarak Kosova’ya malesef ki otobüs bulma büyük sıkıntı. İki ülke arasındaki politik nedenlerden dolayı kanlı bıçaklılar. Sana tavsiyem Bosna üzerinden bir durak ekleyerek Karadağ gitmek, Ardından Kosova’ya geçmek olacak. Bu arada emin olabilirsin kesinlikle Karadağ’da Budva ve Kotor’u görmelisiniz. O bölgedeki en iyi turistik noktalardandır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON EKLENELER

BAĞLANTIDA KALIN

591BeğenenlerBeğen
5,587TakipçilerTakip Et
2,450AboneAbone Ol