Venedik’in belki de en sorunlu yeri ulaşım sorunudur. Nerede, ney, nasıl yapılır? Bilinmezlerin içerisine girmeden evvel en detaylısından sizlere açıklayıcı bir sistemle anlatmak gereğini duydum. Benim başıma gelen talihsizliklerin sizin de başına gelmesini istemem açıkçası. Tam bir problem ve sıkıntı olan Venedik ulaşımında neler yapılır, kısa yollar ve istenilen şartları sizlerle paylaşıyorum haydi başlayalım.
HAVA YOLU ULAŞIMI
Evet buraya direkt ulaşım var. Türkiye üzerinden rahatlıkla tek seferde aktarma yapmadan ulaşım sağlamanız mümkündür. Belki romantik bir hafta sonu geçirmek isteyebilirsiniz. Belki de ambiyansını içinize çekmek istersiniz o kısmını bilemem ama 2 buçuk saatlik kısa bir yolcuğunun ardından Venedik’te bulunan 2 hava limanından birine inebilirsiniz. Ama şunu da belirtmem gerekir Türkiye’den direkt uçuşlar Marco Polo Havaalanı’na sefer gerçekleştiriyor. Farklı bir noktadan uçacaksanız Low Cost uçuşların tercihi olan Treviso Havaalanına inme şansınız da var. Lütfen buna dikkat ederek bilet seçiminizi yapınız.
Hava limanından merkeze ulaşımda sanıldığının aksine son derece kolaydır. Öncelikle sizlere alternatifleri ile birlikte Marco Polo Hava Limanından ulaşımı anlatayım.
Otobüs
Hava limanında turist danışmaya sorarak veya tabelaları takip ederek otobüs durağını bulunuz öncelikle. Daha sonra binmeniz gereken ACTV firmasının (bu aynı zamanda lokal otobüs firması oluyor) 5 numaralı otobüsü olacaktır. Son durak olan Piazzale Roma olacaktır. Tebrikler Venedik’te kara yolu ile gelinebilecek en uç noktadasınız.
Tren
Yine seçenekler daraldı malum tren kullanmak istediniz bunu nasıl yapacaksınız hemen geçelim konuya. Otobüs kullanmak incelikle ilk seçeneğimiz. ACTV’nin 15 numaralı otobüsü ile Mestre tren istasyonuna geliyoruz. Bitti mi? Hayır. Buradan hemen kendimize Venedik Ekspresi’ne bi bilet kapıyoruz. Sefer duraksız gittiği için bi sıkıntınız olmayacaktır. Tren Venedik Mestre Tren İstasyonu – Venedik Santa Lucia Tren İstasyonu arası sefer yapıyor bilginize.
Deniz
Diğer keyifli bir yöntem bu açıkçası. Biraz da paranız varsa efsane olacaktır. Murano adasının kenarından kıyısından süzülerek hooop Venedik’tesiniz. Nasıl mı? Hemen anlatayım. Hava limanında yine turist danışma veya tabelaları takip ederek Alilaguna S.P.A. Vapuretto durağını buluyoruz. 15€ karşılığında (2017 Yılı) bir bilet alıp yaklaşık 30-45 dakika arası süren bir yolculukla Madonna dell’Orto veya diğer hat olan F.te Nove A Vapuretto durağına varıyoruz. Gerisi sizin yön bulma duygunuza kalmış bir şey.
Peki diğer hava limanı olan Treviso Hava Limanına ulaştınız diyelim. Buradan nasıl mı geleceksiniz? Hemen anlatalım efenim. Ama şunu belirtmeme izin verin öncelikle bu hava limanı birazcık uzak konumda. Ulaşımda sıkıntı yaşayabilirsiniz.
Otobüs
Hava limanında bulunan otobüs durağında ATVO firmasının aktarma otobüslerine bi 22€ bayılıp (2017 Yılı) Venedik Piazzale Roma durağına direkt ulaşım sağlayabilirsiniz. En kolay yöntem bu. Dikkat edilmesi gereken nokta şu! Varacağınız durağın Piazzale Roma olduğundan emin olun. Bazı firma otobüsleri sizi Tronchetto durağına bırakıyor. Buradan da merkeze ulaşmak bir tık daha zor olabiliyor. Tercihinizi Piazzale Roma durağından yana kullanın.
Tren
Bu kısım daha kolay. ACTT firmasının otobüslerinden 6 numaralı otobüs ile hava limanından Treviso tren istasyonuna gelmeniz olacak önceliğiniz. Sonra buradan bir Venedik bileti kapıp bi kaç durak geçerek son durak olan Venedik Santa Lucia tren istasyonuna varabilirsiniz.
KARA YOLU ULAŞIMI
Gelelim sırt çantalı gezginlerin en çok tercih ettiği yönteme. Venedik herkesin en gözde noktası ve merakla o günün gelmesini beklediğiniz kent. Başlayalım efenim. Öncelikle nereden binerseniz binin şehirler arası veya uluslararası otobüslerin son noktası olan Tronchetto Otobüs Terminaline varacaksınız. 2 seçeneğiniz olacak burada. Ya Piazzale Roma istasyonuna gidip oradan vapuretto veya tabanvay istediğiniz yere gideceksiniz yada direkt Tronchetto vapuretto istasyonundan direkt ulaşım sağlamanız olacaktır. Tercihim sizlere buradan vapuretto kullanmanız olacaktır.
Piazzale Roma istasyonuna gidecekseniz eğer People Mover dedikleri küçük treni kullanmanız olacaktır. Burada almış olduğunuz bilet vapurettolarda, vapuretto için aldığınız bilette bu küçük trende geçmemektedir mecbur almanız gerekecektir. Tek yön 1,5€ olarak fiyatlandırılmış (2017 Yılı)
ŞEHİR İÇİ ULAŞIM
Gelelim şimdi esas bahsetmek istediğim konuya. Venedik sandığınızın aksine son derece ulaşım konusunda pahalı bir şehir. Hatta ilk geldiğimde bende bi yuh dedim. Şehir içerisinde maalesef araç trafiği olmadığından her şey vapurettolar üzerinde dönmektedir. Nereye giderseniz hangi yakaya gidecekseniz vapuretto kullanmanız gerekecektir o yüzden benim sizlere tavsiyem günlük bilet almanız olacaktır. Yürüyerek dolaşırım ben diyenlere buradan selamları gönderiyorum. Öyle yürüyerek dolaşılacak bir şehir değil burası. Günlük bilet alın kafanız rahat olsun. Benim ziyaret ettiğim zamanda tek yön 7€, günlük bilet ise 20€ olarak belirtmişler. Alın efendim rahat edin. Bu biletle beraber Murano ve Burano adalarına bile gidilebiliyor bilginiz olsun.
GONDOL SEFASI YAPMAK İSTEYENLERE
Gondol Venedik’in vazgeçilmez ulaşım yöntemlerinden. Genellikle gondol diğer ulaşım yöntemlerine oranla son derece pahalı. Hatta dudak uçurtabilir. Yine de Venedik kanallarında ufak bir romantik gezi yapacaksanız size bu tur 70€ ile 100€ arasında bir meblağa mal olacaktır.
Diğer yönden sırt çantalı gezginlerin alternatifi olarak. Hostelde tanıştığınız arkadaşlarınızla beraber gondol sefası yaparsanız daha ekonomik olacaktır. En azından gondol ücretini kendi aranızda paylaşmış olursunuz.
BİLİNMESİ GEREKİLEN BİLGİLER
- Vapuretto duraklarını bulabilmek için mutlaka yanınızda bir offline harita olması gerekmektedir. Aksi taktirde kaybolacağınızı şimdiden bilin.
- Günlük vapuretto bileti şart.
- Otobüs ulaşımı Tronchetto ve Piazzale Roma taraflarında oluyor.
- Bir noktaya A vapurettosu ile geldiyseniz o vapurettonun ringi çok geniş olacaktır. Kendinize alternatif rotaları her zaman hazır edin.
GEREKLİ OLAN FİRMALARIN WEB SİTELERİ
- CTV – actv.avmspa.it/en
- ACTT – actt.it/index.php
- ATVO – atvo.it/index.php?lingua=en
- People Mover – actv.avmspa.it/en/content/people-mover-0
- Vapuretto – actv.avmspa.it/en/content/water-bus-service-timetable-0
- Trenitalia – trenitalia.com/tcom-en
- Alilaguna Vapuretto – alilaguna.it/en
Merhabalar venedik gezisi planlıyorum fakat mestrr bölgesi fiyat olarak bayağı uygun o bölgeyi seçsem tren yada otobüsle san marco bölgesine ulaşabilir miyim?bu ulaşımlarda çok fazla harcama yapar mıyım? Otel fiyatları mestre bölgesine göre merkezde 2-3 kat çünkü
Şimdiden tşkler
Selam Tuğba;
Emin olabilirsin ki ulaşım hiç dert değil. Mestre kısmı son derece de ucuz. Ufak bir araştırma ile bu sorunu çözebileceğinden eminim. Ama vapurettoların fiyatlarını tek tek bilet yerine günlük bilet almak daha kârlı olacaktır
Merhaba, castellodan Tronchettoya nasıl ulaşabiliriz acaba ?
Merhaba Özgül;
Açıkçası sorunun bu olmadığını söylemek isterim. Önemli olan Vapuretto biletleri. Ama yinede sorunu cevaplayayım. Tronchetto’da indikten sonra kendini hemen hop iskeleye at. 2 seçeneğin olacak.
1.si A hattı. Bu hattı seçmen güzel bir Venedik turu atmanı sağlar. Büyük kanaldan geçiyor. Keyifli bir seyahat olacağından emin olabilirsin.
2.si B hattı buda Santa Maria tarafından adanın dış kısmından dolaşıyor. İki seçenekte en uç nokta olan San Pietro meydanına kadar gidiyor. Ama senin durağın biraz daha iç noktalardaysa A hattını seçmen daha mantıklı olacaktır.
Merhaba,
2 gün Venedik konaklaması ardından Roma ya geçmeyi planlıyorum.Roma ya geçiş için en mantıklı ulaşım yolu sizce hangisi olur ?
Merhaba Ferhan;
Açıkçası en hızlı yok tabiki de uçak olacaktır. Araştırmanı öneririm. Avrupa içi ucuz uçak bileti satan firmalara bir bakmanı isterim. Web sitemde “Ucuz Uçak Bileti Bulmak” adlı yazıma göz atabilirsin. Haricen diğer bir alternatif otobüs olacaktır. Flixbus bunun için en uygun olanıdır. Diğer bir seçenek ise tren yolculuğu yapmak. bunun için ise http://www.trenitalia.com adresine bakman yeterli olacaktır.
mrb günlük bilet dediğiniz Vapuretto bileti metro tramvay tren otobüs vs hepsindemi geçerli yada marco polo havalimanında indim 5 numaralı otobüs için hangi bileti alıcam yoksa daha sonra Piazzale Roma inip Vapuretto bu bileti ada içerisinde kullanmak içinmi alıcaz
Açıkçası genişletilmiş biletler mevcut. Vermiş olduğum linkleri kontrol edebilirseniz tüm detaylara ulaşabilirsiniz. Fakat Marco Polo ulaşımı ekstra olarak satılıyor. Kombin olanları gerçekten uçuk fiyat.
Merhaba ben yılbaşında venedik de olacağım önerebileceğiniz aktiviteler varmıdır , birde venediğe gelmişken ünlü outleti varmış oraya mestreden aldığımız günlük biletlerle gidebiliyor muyuz acaba
Merhaba Cansu;
Yılbaşında yapılacak en güzel aktivite açık hava organizasyonlarına katılmak olacaktır. San Marco taraflarında bir kutlama olacağından eminin. Daha fazlası için turist danışma noktalarından bilgi alabilirsin. 2. Soruna gelecek olursan outlet’in ismi “MC Arthur Glen Designer Outlet – Noventa Di Piave” gidiş geliş için ister Venedik olsun isterse de Mestre olsun ulaşım kolaylıkla sağlayabilirsiniz.
Merhaba Ben şubat ın ilk haftası Milano ya gidip 2 gün orada kalıp Venedik e geçmek istiyorum rotamı olustıramadım nasıl gidebilirim nerede konalklayabilirim yatdımcı olursanız sevinirim🙏😍
Selam Filiz;
Kaç günlük süren var belirtirsen eğer seve seve yardımcı olabilirim.
Merhabalar, yorumunuzu tesadüfen gördüm. Benim de 13-17 şubat arası milano gidiş dönüşlü bir seyahat planım var. Niyetim, hazır karnaval zamanına denk gelmişken 14 şubat’ta Venedik’i gezip bir gece de kalıp 15 şubatta veronaya geçip akşama doğru da tekrar milanoya geçmeyi planladım. 16 şubat için de belki como yapabilirim diye düşündüm. şehirlerarası ulaşımda flixbus daha ekonomik görünüyor. fakat şehir içinde veya gerekli olan yerlerde (ör: venedikte mestre bölgesinde kalacağım. karnavalın olduğu san marco tarafına geçişte) tren kullanmam gerekecek muhtemelen. 35euroluk tüm italya tren bileti almak daha mı mantıklı sizce. yoksa her seferinde tekli biletler işimi görür mü. Şimdiden çook teşekkür ederim 🙂
Selam Merve;
Açıkçası çoklu bilet hesabını yapıp daha sonradan toplu biletler ile orantısına bakmak lazım. Kaç defa tren kullanacaksın bunu belirle, sonradan bu biletlerin maliyetini çıkart arada fark varsa toplu bilet almak tabi ki de mantıklı. Ama fiyat farkı varsa neden fazla para veresin.
Mestre’den Santa Lucia tren istasyonuna gidip ya ekonomi yapıp yürüme yapacaksın, yada vapuretto bileti alacaksın seçenekler senin. Santa Lucia tren istasyonu ile San Marko arası yürüme mesafesi ortalama 30 dakika sürüyor. Flix Bus için sana tavsiyem Kamil Koç web sitesinden bakman olacak en azından koltuk seçimleri ücretsiz 😉
Malüm marka ismi geçiyor ya #reklam diyeceğiz artık. Varsa farklı soruların cevaplayabilirim.
Merhaba verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Marco polo havalimanindan san marco meydanina gidecegim 2 kişi 2 gece için ulaşımda en uygun fiyat sanırım otobüs doğru mudur.
Sadece marco polo civari gezi düşünüyorum ama havalimani arası gidiş geliş için de günlük kart almam daha mi uyguna gelir?
Selam Enes;
San Marco meydanı civarını gezeceksen ve otobüs ile ulaşım sağlayacağım diyorsan işin biraz zor açıkçası. Öncelikle tren garı civarına geliyorsun oradan da artık sayısını bilemediğin kadar köprüden valizlerinle yürümen gerekiyor. Ortalama 30-40 dakika arasında yürüme mesafesi mevcut. Yürümeyi göze alıyorsan en ekonomik kısım burası.
Haricen diğer bir alternatif hava limanından feribotla gelmek. Alilaguna firmasının feribotları meydana en yakın noktada seni bırakıyor. ortalama 10 dakika diyebilirim. Karar yine de senin.
Birde her ulaşım için kart gecerli mi yoksa nakit euro bulundurmam gerekir mi
Selam Enes;
Ulaşım için Venedik’te 2 firma var. Alilaguna ve ACTV. Hava limanına Alilaguna gidiyor. ACTV şehir içerisinde daha yoğun. Ama dersen benim sağlam kondisyonum var yürüyerek te her yere gidebilirsin. Sadece haritalarda konum alırken dikkatli ol. Konumda bazen seni feribota bin, karşıya geç diyebiliyor. Rialto köprüsünden geçtikten sonra feribot iskelelerine yönlendiriyor. Rialto köprüsünü geçmeden tur atabilirsin veya Rialto’dan geri dönebilirsin. Şimdiden iyi eğlenceler dilerim.