4 Aralık Çarşamba 2024
Ana SayfaEgeİzmirSığacık Gezi Rehberi

Sığacık Gezi Rehberi

Ahhh ahh! Ne zaman düştüm buralara bilmiyorum. İş yerindeki müdürümün “Hafta sonu işin var mı? Yoksa İzmir’e gelir misin?”  demesiyle başladı. Her hafta sonu İzmir fiks bi hale gelmeye başlamıştı artık. Hatta etrafımdan “Yeter artık! Ne işin var İzmir’de? Yine mi İzmir?” gibilerinden sorular sorulmaya ve tepki almaya bile başladım. Ben de ne yapabilirim Ege beni her zaman çekiyor. Ve çekmeye de devam edecek.

Sığacık’a yolum düştü bu sefer. Gerek vizyon filmleri olsun, gerek se de sosyal medya olsun, son zamanlarda popüler olmaya başlayan bir destinasyon Sığacık. İzmir’in Çeşme otobanının başlangıç noktasının alt kısmında yer alması kendi açısından bir dezavantaj ama buraya gidilmeyecek değil. Hatta ve hatta Türkiye’nin ilk CITTASLOW şehri burasıdır. Şimdi kafalarda bu ne gibilerinden ampullerin yandığından eminim.

CITTASLOW NEDİR? 

Sakin şehir anlamına gelen Cittaslow merkezi İtalya’da bulunan slow food hareketinin başlamasıyla kurulan bir organizasyon. Slow food ise fast food’un aksine kurulmuş şehrin gelenek görenekleri, yerel yemekleri, yöresel mimarisi, zanaatlarına ve esnafına sahip çıkılmasıyla ortaya çıkmış bir organizasyondur. Kısacası “Oluruna bırak gerisi hallolur.” deyişi diyebilirim kendimce. Hatta logoları bile var. Salyangoz. Zaten şehri ziyaret ettiğinizde bu logoyu neredeyse her köşe başında göreceksiniz.

Bu şehirde huzuru ve sakinliği keşfedeceksiniz. Otelin balkonunda otururken etraftan gelen cırcır böceklerinin sesinin ay ışığının denizdeki yansıması ve o mis kokan denizin sesiyle karıştığı bir ortam düşünün. İnceden inceden bir rüzgar esiyor. Etrafta açmış çiçeklerin mis kokan kokusu burnunuza çarpması insanı nasıl rahatlatır bir düşünün. Bunları yazarken bile resmen tekrar Sığacık’a gittim.

SIĞACIK’A NASIL GİDİLİR?   

Huzura yolculuk İzmir’den çeşme otobanına veya Aydın tarafından geliyorsanız Selçuk ayrımında başlıyor. Tabelaları takip ettiğinizde ilk görmeniz gereken yer Seferihisar olacaktır. Sığacık Seferihisar’ın bir mahallesi olduğundan ana yollarda maalesef ki Sığacık tabelasını göremeyeceksiniz. Bunun yerine Antik bir yerleşim yeri olan, 12 İyon kendinden birisi Teos’un yazılı olduğu tabelaları takip ederek te bu minik kasabaya ulaşabilirsiniz.

Toplu taşıma yoğun kullanılan bu bölgede de üstünlüğünü göstermiş durumda. İzmir terminalden 730 numaralı otobüslerle Seferihisar’a gelebilirsiniz Buradan da Migros’un önünden geçen Sığacık minibüslerine binerek ulaşım sağlamanız mümkün. Haricen bir diğer alternatif ise İzmir Üçkuyular ilçe terminalinden Seferhisar minibüsüne atlayıp yine aynı şekilde Migros’un önünden geçen Sığacık minibüslerinde aktarma yaparak kasaba merkezine gelebilirsiniz.

Şehir içinde toplu taşıma zaten yok . Sadece Seferihisar – Sığacık hattında minibüsler çalışmaktadır. Haricen otellerin ve villaların yoğun olarak kurulu olduğu bi bölge olduğunda çokça taksi bulabilirsiniz. Karar sizin tabi ki de.

Ekstradan bi iki belirtme yapmak gerekirse:

  • İzmir – Sığacık arası 51 kilometre. Ortalama 50 dakika sürüyor.
  • Sığacık – Alaçatı arası 77 kilometre. Ortalama 1 saat sürüyor.
  • Sığacık – Çeşme arası 86 kilometre. Ortalama 1 saat 10 dakika sürüyor.
  • Sığacık – Kuşadası arası 83 kilometre. Ortalama 1 buçuk saat sürüyor.

Gece Sığacık’ta konaklayıp veya sıkılıp alternatif gece planı yapmak isterseniz diye şunu da şuraya bırakıyorum.

SIĞACIKTA NEREDE KALABİLİRSİNİZ?

Dedik ya yazının en başında son zamanlarda parlama yapan şehirlerden diye bu konuda da cömert davranmış şehir halkı ve yerleşimciler. Kasaba azına kadar butik otel dolu diyebilirim. Özellikle yoğun bölge olan kale içinde her sokakta en az beş tane bulabilirsiniz. Sizlere tavsiyem eğer ki kafa dinlemek için böyle bir noktada bulunacaksanız Sığacık merkezden beş kilometre uzakta olan Hıdrılık mahallesi deniz kıyısı taraflarını tercih etmeniz olacaktır. İnanılmaz sessiz bir yer. Tabi ki de aracınız var ise bu noktayı tercih etmeniz olacaktır. Ben Bells Motel’i seçtim. Resepsiyondaki arkadaşlar son derece kibar ve yardımseverlerdi. Özellikle motel sahibi abimizin yapmış olduğu içecek ikramı benim gözümde bir artı aldı diyebilirim.

SIĞACIKTA GEZİLECEK YERLER

Kafa dinlemeye geldiğimiz bu kasaba sanılanın aksine kocaman bir yer değil. Sosyal medyadaki o muhteşem fotolar, o mükemmel deniz sizleri büyüleyecek kadar var. Kısaca sıralayacak olursak eğer.

  • Sığacık Kale İçi
  • Teos Antik Kenti
  • Akkum Plajı 
  • Teos Marina
  • Sığacık Pazarı (Sadece Pazar günleri kuruluyor.)
  • Akarca Plajı

Hatta ufakta bir alıntı yapmama izin verim. Kale içine girmeden evvel şöyle bir yazı gördüm sizlerle paylaşmak isterim

“Bugün Seferihisar’ın bir mahallesi olan Sığacık, ilçe merkezinin 5 km. batısında, 16. Yy’dan kalma inşa edilmiş bir kalenin surları içince çevreye doğru yayılmaktadır. İlk yerleşme Teos antik kentinin kuzey limanının oluşturan koyda gerçekleşmiştir.

Yapı bir dış kale, bir de koğuş tabir edilen, askerlerin günlük hayatını ve eğitimini geçirdikleri iç kaleden oluşmaktadır. İç kalenin denize bakan kısmında iki burç ve iki kapı bulunmaktadır. Surların yapımında Teos antik kentinin taşlarından yararlanılmış olup, duvarlarda Teos’tan gelme yazıtlara rastlamak mümkündür.

O dönemde meskun bir yer olan Sığla/Sığala (Sığacık) kalenin inşaatı ile birlikte hububat ve kuru meyve ticareti açısından önemli bir liman haline gelmiştir. Sığacık Kalesi belli bir yerleşim yerini savunmaktan çok bir deniz üssü olarak hizmet vermiş daha sonraları gümrük kontrol merkezi olarak kullanılmıştır.

Kale içince geleneksel Sığacık evleri, camii, hamam, mescit ve ticari mekanlar bulunmaktadır. Evler bitişik düzende olup, bazıları tek, bazıları çift katlıdır. Evlerin çoğu kerpiçtendir ve büyük bülümünde iç avlu bulunmaktadır. İki katlı evler cumbalar ve tahta panjurlar eklenmiş içlerindeki merdivenler ve kapılar ahşaptan yapılmıştır.”

SIĞACIK’TA YEME İÇME

Öncelikle slow food ibaresini bir kez daha hatırlatmak isterim. Burada fast food severlere bir kötü haberim var. Kasabada maalesef ki hazır yemek namına hiç bir şey bulamazsınız. Zaten cittaslow şehirlerinin en büyük özelliklerinden biride hazır yemek bulunmamasıdır. Ver yansın Ege mutfağı, zeytin yağlılar ve tabi ki de olmazsa olmaz balık. Haricen tabi ki de pideciler poğaçacılar da bulmanız mümkün. Hatta kokoreççi bile görebilirsiniz.

Migros Her Yerde: Klasik Migros mantığı burada da karşımıza çıkıyor. Ben iki Migros saydım. Haricen şehirde A101, Bim ve Şok ta bulabilirsiniz.

SIĞACIK’TA DOLAŞIRKEN UNUTULMAMASI GEREKENLER

Son zamanların popüler destinasyonlarından olduğundan dolayı bilmeniz gerekenleri kısaca sıralamak istiyorum.

  • Yerel pazar son derece uygun. Sizde evinize bir şeyler götürmek isterseniz en organiğinden alışverişinizi yapabilirsiniz.
  • Yiyecek satan teyzelere dikkat. Aslında şehirde dolaşırken her şey o kadar güzel geliyor ki insanın gözüne ne alacağınızı şaşırıyorsunuz. Sizde o muhteşem baklavaların tadına bakmak isteyebilirsiniz. Teyzeler biraz fazla fiyat çekiyor söylemedi demeyin. 6 Dilim baklava ve bir çaya 17 lira hesap ödeyebilirsiniz bizim gibi. (2017 Mayıs)
  • Kendinizi deniz kıyısında denizin maviliğine ve rüzgarın okşamasına bırakın. Huzuru bulduğum yerlerden biri burası.
  • Kalbinizin egede kalmasını sağlayacak güzellikteki doğasında kaybolun. Teos’a giderken eğer zamanınız varsa yürüyerek gidin. Muhteşem yeşilliklerin arasında yürürken ormanın size seslendiğine şahit olabilirsiniz.
  • Paşa Kaptan da akşam yemeğine ne dersiniz? En popüler restoranlardan biri burası. Zaten dışarıdan gördüğünüzde “Vay anasını!” diyeceğinizden eminim.
  • Ufak bir yer olduğundan öğlenden evvel şehri keşfedebilir, öğlenden sonra Akkum plajında denizin tadını çıkartabilirsiniz. 
  • Hıdrılık mahallesinin deniz taraflarında dalış okulları mevcut. 35 Metreye kadar dalış imkanı varmış bilginiz olsun. Dalış severler için güzel bir fırsat olabilir. 

SIĞACIK HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

  • Sığacık kalesinin 500 yıllık bir geçmişi vardır. İyon medeniyetinden kalma bu yerleşim yerinde İyonya izlerine rastlamak mümkün.
  • Kavak Yelleri dizisi ve Ata Demirer’in baş rollerini oynadığı “Olanlar Oldu” filminin çekildiği yerdir.
  • Yunan mitolojisine göre şarap tanrısı Dionysos’un memleketidir.
  • Teos Marinası uluslararası bir marinadır. Yaz aylarında belirli günlerde Sığacık – Samos seferleri düzenlenmektedir.
  • Hızlı büyüyen bir popülaritesi olduğundan dolayı son zamanlarda gelişen inşaat teknolojisiyle maalesef ki yeşili öldürmeye başlamışlar. Neredeyse her yere villa dikiliyor. Teos Orman Piknik Alanı doğa ile iç içe olmak isteyenler için inanılmaz bir nokta. Hem şehre yakınlığı hem de ormanda havasını aynı anda yaşıyorsunuz. Diğer bir alternatif ise Ekmeksiz tabiat parkı.
  • Çiçekli sokağı bulup fotoğrafın dibine vurmayı unutmayın. Hatta köşe başında birde cool bi cafe vardı. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

ŞEHİR PUANLARI

Turist Yoğunluğu
Lokal Yemek Lezzetleri
Doğal Güzellikleri
Gece Hayatı

EN SON EKLENELER

BAĞLANTIDA KALIN

594BeğenenlerBeğen
5,472TakipçilerTakip Et
2,680AboneAbone Ol
Ahhh ahh! Ne zaman düştüm buralara bilmiyorum. İş yerindeki müdürümün “Hafta sonu işin var mı? Yoksa İzmir’e gelir misin?"  demesiyle başladı. Her hafta sonu İzmir fiks bi hale gelmeye başlamıştı artık. Hatta etrafımdan “Yeter artık! Ne işin var İzmir’de? Yine mi İzmir?” gibilerinden sorular...Sığacık Gezi Rehberi