11 Eylül Çarşamba 2024
Ana SayfaEgeAydınKuşadası Gezi Rehberi

Kuşadası Gezi Rehberi

Türkiye’nin riviera bölgesinin başkenti Kuşadası’na hoş geldiniz. Hep yurt dışında riviera gezecek değiliz ama dimi. Bu sefer de bi değişiklik yapıp Türkiye’de ki bu şehri gezelim dedik. Gezdik doyamadık bi daha yine geleceğiz dedik.

Kuruluşu çok öncelere dayanan bu şehir ne zaman kim kurmuş bilinmese bile yakın geçmişte Efes medeniyetine yakınlığından ve ikinci bir liman olma yönünden zamanının popüler destinasyonlarındanmış. Hatta ve hatta ufak bir araştırma yaptığımda zamanında buranın korsanların bir limanı olduğunu bile öğrendim. Düşünün yani nerden dereye. Öncesinin korsan limanı şimdiki zamanın riviera bölgesi.

Her ne kadar bu şehri İzmir’e bağlasalar da bu şehrin İzmir ile bağlantısı maalesef yok. Üniversite dönemlerinde bir söylenti vardı zamanının belediye başkanı beni seçin size deniz getireceğim demiş. Ki o zamanlar Kuşadası İzmir’e bağlıymış ve denize kıyısı yokmuş Aydın’ın, her neyse vaatleri vaatler genel olarak seçim çalışması yapanların temennileri oluyor. Bu belediye başkanı dediğini de yapmış ve bir anlaşma ile Kuşadası Aydın’a bağlanmış. Ne kadar doğru ne kadar yalan bilmiyorum ama bana anlatılan kısım bu. Öyle bir konumda ki Kuşadası neredeyse bütün yerleşim yerlerine yakınlığı ile popülaritesini her zaman koruyor. Türkiye’nin ilk kurvaziyer gemisi Kuşadası limanına gelmiş ve turlar buradan başlamıştır. Hatta ve hatta Kuşadası’na gelenler bilirler evcil domuzlar burada son derece meşhurdur. Elinizden domuzlara yemek yedirebilirsiniz. Dünyada sadece burada bulunuyor evcil domuzlar belirtmek isterim.

KUŞADASI’NA ULAŞIM

Yukarıda da dediğim gibi önemli bir konumda burası. Her şeyin ortasında. Kara yolu, deniz yolu, hava yolu. Yok yok burada bi demir yolu yok. Oda yakın zamanda geleceğini umalım ve talebimizi belirtelim.

Kara Yolu: İzmir tarafından kendi aracı ile gelecekler için tabelaları takip etmeniz kolayca Kuşadası’na ulaşımınızı sağlayacak insanın gözüne gözüne giren koca koca yol tabelaları sizlerin kaybolmasını imkan vermemektedir. Diğer nokta Aydın tarafı. Yine aynı kocaman tabelalar sizleri buraya istemsizce çekecektir. Hatta yolda gördüğünüzde “Hadi geçerken bi uğrayalım” edasında bulunabilirsiniz. Ne alakaysa zamanında yapmadım değil. Aydın İzmir arası seyahat ederken akşam yemeği için Kuşadası’na uğrayıp yemek yiyip devam etmişliğim olmuştur. Toplu taşıma konusunda da sıkıntılı bir lokasyon olmadığını belirtmek isterim. Zaten neredeyse her 5 dakika bir İzmir otogardan buraya otobüs var. Özellikle yaz döneminde. Ama yüksek yaz döneminde bodoslama otobüs terminaline gidip “Ben Kuşadası’na gideceğim.” Dediğinizde muavinler size “Bilet kalmadı kardeş!” demesi çok olası. Söylemedi demeyin.

Hava Yolu: Ah şu İzmir yok mu! Ne varsa İzmir. Açıkçası ege bölgesinin en büyük hava limanı Adnan Menderes burada. İster istemez Kuşadası’na gelecekseniz bir İzmir havası solumanız gerekecek.

Deniz Yolu: Hep içimde uhde olmuştur buraya deniz yolu ile gelmek ama bi türlü kısmet olmadı. Belki bi gün kopar gelirim. Belli mi olur? Eser Atina üzerinden bi aktarmalı Kuşadası neden olmasın? Akşam Atina’da Frappe içtikten sonra hoop sabah kahvaltısında Kuşadası. İstemek başarmanın yarısı sonuçta. Koca liman gün içerisinde kaç gemi geliyor bilmiyorum bile. Turistler de genellikle gemi ulaşımını tercih ediyorlar zaten.

KUŞADASI’NDA KONAKLAMA

Dedim ya riviera diye boşuna demedim. Sayısı bilinmez bir sürü 5 yıldızlı bilmem ne otelleri, her şeyin dolu dolu olduğu koca bi şehir yani. Ama belirtmekte yarar var öyle yok ben hafta sonunu gideyim yazın Kuşadası’nda geçireyim deyip yüksek sezonda gitmeye kalkarsanız dışarıda kalma olanağınız çok yüksek. Sonra hangi bank bana uygun diye dolaşırsınız. Gidip adam gibi rezervasyonunuz yapın aksiyon aramayın derim.

NE YENİR NE İÇİLİR?

Açıkçası yeme içme konusunda emsallerine oranla azcık bi fiyatlar yüksek diyebilirim. E malum riviera. Ne rivieraymış arkadaş bu böyle der gibisiniz. Demeden evvel biraz daha okuyun. Yüksek sezonda turist sayısı arttığından fiyatlarda nedende bi ok kadarda artıyor nedense. Ona bakılırsa tam tersi off sezonda da gidildiğinde bir o kadar da ucuz nedense. Çözemedim bu işi. E esnafta haklı bi yere kadar. Kışın neredeyse hayalet şehre dönüyor burası. Yazın da adım atılacak yer kalmıyor.

Deniz kenarında ne yenir? Ne olacak balık der gibisiniz. Evet doğru nokta hadi balıkçıya! Envayi çeşit dünya mutfağından seçkin lezzetlerini de bulabilirsiniz. En ucuzundan en pahalısına kadar şehirde bir sürü balık restoranı var. En makul ücretli olanlar Liman civarında. Zaten açıkmışsanız ve bir şeyler yemek isterseniz koku kendine çekecek sizi. Yok mu başka bir şey? Var efenim. Olmaz mı. Aydın güveci var. Bizim yediklerimiz farklılık yok demeyin birde burada deneyin. Artık güveçten midir başka bir şeyden midir bilemeyeceğim ama bi farklı lezzeti var. Bir de tatlı çakalım o zaman teleme tatlısı var yersen. İncir memleketi Aydın’dan da başka bir şey beklemiyordum demeden evvel deneyin bi.

Ufak bir hatırlatma kahvaltı için es kaza bir balıkçıya girdik. Daha doğrusu yerli birine sorduk bize limanda ki balıkçıların sabahları kahvaltı verdiğini söylediler. O muhteşem deniz manzarasında kahvaltı yapmak paha biçilemez söylemedi demeyin. Öğle aman aman da bir ücret vermedik.

Bir de şöyle bi durum var. Üniversitede ev arkadaşım Mustafa Davutlar beldesinde oturuyor. Buralara kadar gelmişken onu da göreyim dedim. Sağolsun beni öyle bi et restoranına götürdü ki neresi bilmiyorum ama bütün o cennet ayaklarımızın altında gibiydi. Enfes bir yemek eşliğinde muhteşem gün batımını izledik. Buradan da ona tekrar teşekkür ediyorum.

NERELER GEZİLİR? NELER YAPILIR?

Geldik malum soruların cevaplarına. Sabırsızlıkla burayı okuyanda olmuştur kesin. Ben yedim içtim bi bakalım neler yapacağız diye hemen aşağılara inmişlere selamlar. Şöyle yapalım. Gündüzden başlayıp gece de bitirelim. Otele yerleştiğinizde ilk aklınıza sahil gelmiştir ki doğru tercih olacaktır. Ama yine de sizler için bir liste yaptım. Bu listeden gönlünüze en uygun yerleri seçip gezmeye başlayabilirsiniz.

Kuşadası Sahil: Turlamak ve stres atmak için çok iyi. Alın efenim partnerinizi oturun banklara gün batımını izleyin. Burada güneş denizden battığından güzel bir manzarası var.

Kuşadası Limanı: Limanda ne işim var benim? Demeden evvel bi dinle. Güzel bi alışveriş merkezi var söyleyelim de sonradan “Aaaa keşke buraya da bir uğrasaydık!” deme diye yazayım şunu şuraya.

Çarşı: Kocaman uzun bi koridor düşün. İçerisinde yok yok. Aklına gelirse artık. Allah ne verdiyse girişmelik bi yer.

Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı Ve Camii: İnanın bu ismi neden koymuşlar bende bilmiyorum. Sonradan haberim oldu benimde. Ben gidip görmedim. O yüzden pek bir şey yazamayacağım. Gidip görün efenim. Ecdadımız neler yapmış bilelim.

Güvercin Ada: Kuşadası denilince akla gelen mekanlardan. Açılış – kapanış saatlerine dikkat edin. Benim gibi kapıdan dönmeyin sonra.

Zeuz Mağarası: Yunan mitolojisindeki o kocaman adam Zeus’un kardeşi olan Poseidon’unu kızdırdığında sinirlenip Buraya sakinleşmek için gelirmiş sözde. Mitoloji sonuçta ona da saygımız var. Buz gibi soğuk suların şarıl şarıl aktığı bi mekan. Kuşadası safarisine çıktığınızda uğrayınız mutlaka.

Kadınlar Plajı: Denize girilecek en makul yer. Fırsat yaratıp gidin mutlaka. Kuşadası merkezden minibüsle 5 – 6 dakikada ulaşabilirsiniz. Tek sonun yüksek sezonda fazla kalabalık.

Dilek Yarımadası (Milli Park): Dedim ya evcil domuzlar diye. Hah onlar burada bol bol mevcut. Ama endişelenecek bi durum yok son derece uysallar. Koy koy olan milli park bol bol yüzme noktası mevcut.

GECE HAYATI

Açıkçası son derece hızlı bir gece hayatı var buranın. Artık bilmem kaç tane olan barlarından tutun, bilmem kaç tane olan kulüplerine varana kadar inanılmaz hızlı inanılmaz keyifli gecelere adınızı yazdırabilirsiniz. Gecenize kale içinde envayi çeşit barlardan birine giderek ısınma turlarından başlayabilir. Sonra buradan çıkış biraz daha alevlenmek için kafanıza göre hitap eden bir kulübe gidip geceyi burada öldürebilirsiniz. Alkol tüketiminize dikkat edip lütfen alkollüyken de araç kullanmayınız.

İşte bu kadar dahası var mı? İlla vardır ama benim deneyimlerim bu kadar oldu. Zamanı gelip tekrar geldiğimde dahası gelirse hemen şuracığa eklerim. İyi tatiller dilerim hepinize.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

ŞEHİR PUANLARI

Turist Yoğunluğu
Doğal Güzellikleri
Gece Hayatı
Lokal Yemek Lezzetleri

EN SON EKLENELER

BAĞLANTIDA KALIN

590BeğenenlerBeğen
5,583TakipçilerTakip Et
2,460AboneAbone Ol
Türkiye’nin riviera bölgesinin başkenti Kuşadası’na hoş geldiniz. Hep yurt dışında riviera gezecek değiliz ama dimi. Bu sefer de bi değişiklik yapıp Türkiye’de ki bu şehri gezelim dedik. Gezdik doyamadık bi daha yine geleceğiz dedik. Kuruluşu çok öncelere dayanan bu şehir ne zaman kim kurmuş bilinmese...Kuşadası Gezi Rehberi