3 Eylül Salı 2024
Ana SayfaEgeMuğlaFethiye Gezi Rehberi

Fethiye Gezi Rehberi

Türkiye’nin bence en iyi tatil beldesini ufak ufak başlayalım mı gezmeye ne dersiniz? Gerek doğası ile olsun gerekse de tarihi ile olsun dolu dolu bir şehirden bahsedeceğim sizlere. Denizinin maviliği, doğasının yeşiliyle harmanlaşıp sizlere huzurlu günler geçireceğiniz bir yer olacak burası. Normalde kolay kolay Türkiye’de tatil yapmam. Ama burası her seferinde beni benden alıyor. Başlamadan evvel uyarayım. O kadar çok yazılacak şey var ki parça parça olarak yayınlayacağım bilginiz olsun. İstenilen bölüme ait linkleri yazı içerisinde veya arama kutucuğunda bulabilirsiniz.

Fethiye’den bahsedelim biraz. Şehir Akdeniz bölgesinin batısında yer almaktadır. Muğla iline bağlı olan şehir yüz ölçümü olarak Muğla ili dahil en geniş yüz ölçüme sahip bir şehirdir. Doğu ve güney doğusunda Antalya ili ile komşu olan şehir kuzeybatısında Muğla’nın Dalaman ilçesi, kuzeyinde Denizli ve Burdur illeriyle komşudur. Fethiye zamanında pek çok önemli deprem atlatmıştır. 1856 yılında bir deprem olduğu bilinmektedir. 1957 yılının Nisan ayında 7.1 büyüklüğünde büyük bir depremle sarsılan Fethiye büyük bir şok atlatmıştır. Bunun ardından tekrar inşa edilen şehir şu anda modern bir limanı ve marinası vardır. Takvimler yine 10 haziran 2012’yi işaret ettiğinde Ölüdeniz açıklarında büyük bir deprem olmuştur. Ölçekler 6.1 şiddetinde olduğunu saptamıştır. Herhangi bir kayıp olmamasına rağmen bir çok iş yeri ve ev hasar görmüştür. Bölge aslında çok tektonik bir alanda olmasa da zamanın derinliklerine bakıldığı zaman M.S. 141, 240, 385 ve 529 yıllarında çok büyük yıkıcı depremleri de yaşamıştır.


BİR ZAMAN İÇERİSİNDE FETHİYE

Uzun uzun anlatıp sizleri bunaltmayacağım. Ama bölgede yaşamış olan Likya Medeniyeti hakkında olan yazımı da es geçmemenizi öneririm. Kentin en eski adı Meğri’dir. Bu adın Rumların “Uzak Diyar” anlamını taşıyan Makri’den türediği düşünülmektedir. M.Ö. 3000’li yıllarda ilk olarak Telmessos kentinin kurulduğu sanılmaktadır. Likya’nın Karya sınırında yer alan şehir uzun süre bağımsızlığını koruduktan sonra M.Ö. 6 yüz yıl ortalarında Pers egemenliğine girmiştir. M.Ö. Delos birliğine ardından da M.Ö. 362’de Likya’ya katılmıştır. Bitti mi? Tabi ki de hayır. Bölgede yaşamış o kadar çok şehir var ki say say bitmez. M.Ö. 188 yılında Pergamon Krallığının egemenliğine girmiş fakat M.Ö. 133 yılında Pergamon Krallığının düşmesinin ardından yine kısa bir süre bağımsız kalmıştır. Hızlıca eski tarihi biraz geçmek istiyorum izninizle. 1284 yılında Osmanlı beyliklerinden olan Menteşe oğulları yönetimi altına girmiş olup, 1424 yılında Osmanlı imparatorluğu topraklarına katılmıştır. Zaman içerisinde Meğri olan adı, 1914 yılında düşen ilk hava şehitlerinden olan Fethi Bey’in anısına Fethiye olarak değiştirilmiştir. 19. Yüzyıl sonralarında Aydın vilayetinin Menteşe Sancağı’na bağlı bir kaza merkezi olan Fethiye 11 Mayıs 1919 ile 20 Haziran 1920 tarihleri arasında İtalyan işgali altında kalmıştır.

Kimdir Bu Fethi Bey?

1907 yılında Bahriye Mektebini bitirdi. 1911 yılında gittiği İngiltere Bristol Uçak Fabrikasında aldığı havacılık eğitiminden dönünce yüzbaşı yükseldi. Bir süre İstanbul’da çeşitli gösteri uçuşları gerçekleştirdi. 8 Şubat 1914 tarihinde Sadık Bey ile birlikte Muavenet-i Milliye isimli Blériot XI/B XI/B uçağıyla İstanbul-Kahire uçuşuna başladı. Konya, Ulukışla, Adana, Humus ve Şam üzerinden Kahire’ye uzanacak bu hava yolculuğunun son etaplarında 27 Şubat 1914 tarihinde Şam’ın Taberiye ilçesi Şimiriye bucağı yakınlarında düşerek Türk havacılık tarihinin ilk kayıpları arasında yer aldılar. Mezarı Şam’daki Selahaddin Eyyubi Türbesi haziresindedir.

Fethi Bey’in hedefine varamadan kazadan ölmesi, o günlerde ülke çapında büyük üzüntüye yol açmıştı. Muğla’nın Meğri kasabasına Fethiye adının verilişi Tayyareci Fethi Bey’in ölümünün yarattığı üzüntüden dolayıdır. Günümüzde Fethiye’de antik tiyatronun hemen karşısında bulunan parkın içinde Tayyareci Fethi Bey’in 10 m. boyutunda, Dr. Yüksek Mühendis Albay Emekli Öğretim Üyesi Ali İlhan Özdilek ve Resim-İş Öğretmeni Onur Uslu tarafından yapılmış bir anıtı bulunmaktadır.

https://tr.wikipedia.org/wiki/Tayyareci_Fethi_Bey


FETHİYE’YE NASIL GİDİLİR?

Bu şirin ve eğlence dolu tatil beldesini bir kere tadına vardığınızda kesinlikle vazgeçmeyeceksiniz. Bunun için sizlere en uygun ulaşım yöntemlerini en güzel ve en yalın haliyle kafa karıştırmadan açıklamaya çalışacağım. Umarım kafanızdaki soruları bir nebzede olsa yanıtlama fırsatım olmuşumdur. Şimdi ulaşım yöntemlerini tek tek öğrenelim.

FETHİYE’YE ULAŞIM YOLLARI


FETHİYE’DE KONAKLAMA?

Kişilere göre değiştiğini ilk öncelikle söylemek istiyorum. Fakat emin olun her bütçeye uygun yer mevcut. Kimse dışarıda kalmaz bu şehirde. Birilerine bile rica etseniz size yatacak bir yer gösterirler. Öylede kibar bir halkı vardır. Son derece anlayışlılar yani. Neyse lafı dolandırmadan bahsedeyim hemen sizlere. Fethiye genel olarak 5 bölge olarak ele alacağım. Ki genellikle her bütçeye uygun olan yerleri detaylıca inceleyeceğiz. En ucuzdan en pahalıya doğru ilerleyelim.

FETHİYE’DE KONAKLAMA İPUÇLARI


FETHİYE MUTFAĞINDAN SEÇMELER

Sizlere şuraya gidin bunu yiyin veya gidin şurada şunu için gibilerinden bir şeyler söylememi bekliyorsanız hiç beklemeyin. Bu kişinin özgürlüğü kısıtlamasına girer ama birkaç tüyo verebilirim. Sizler için bu bölümün sonuna saklayalım. Öncelikle ülkemizin her yerindeki özgü lezzetlerden burada da var. Olmasın mı ama? Mis gibi Anadolu mutfağından Fethiye’nin de güzel lezzetleri mevcuttur. Bu ağız sulandıran lezzetlerin en başında “Babadağ Keşkeği” gelmektedir. Hemen sırasıyla en çok tüketilenler “Kuzu Kapama ve Domatesli Bulgur” yer almaktadır. Bu üçlü genellikle yerel halkın düğün, derken, mevlit ve asker uğurlamalarında yer almaktadır.

Muğla Fethiye’nin meşhur otlarından bir olan Sarı ot listemize girdi. İsmini saplarının renginden mi yoksa haşlarken çıkan sarı renkli suyundan mı almıştır bilinmez ancak lezzeti pek çok kişiyi kendine hayran bırakıyor. Temizlenip haşlanmasından sonra zeytin yağında soğanla kavrulan ot, isteğe göre baharatlanarak servis ediliyor. Romatizmaya da iyi geldiği bilinen Sarı ot, sağlıklı beslenmek isteyenler için Fethiye’de mutlaka tadılması gereken yemeklerden.

Lafı fazla uzatmadan gerisini de sizlere bırakıyorum. Ama bölümün başında da belirttiğim gibi bir tüyom var sizlere. Deniz kıyısında olup deniz ürünlerine denemek olmaz. Kesinlikle bu dediğim mekana kapısından da olsa uğramalısınız. Neresinden mi bahsediyorum? Tabi ki de Fethiye balık pazarından. En taze deniz ürünlerinin sizleri beklediği tek yer burası. Tezgahtan seçeceğiniz ürünleri pişirilip masaya gelmesi ayrı bir güzellik. Balık pazarı içerisinde oldukça çok mekan mevcuttur. Zaten hepsi iç içe olması dikkatinizi çekecektir. Akşam yemeği ve güzel bir eğlence düşünüyorsanız kesinlikle buraya gelmelisiniz. Fethiye’de kaldığınız bir geceyi ayırmanızı tavsiye ederim. Bir yandan yemeğinizi yerken diğer yandan da ince sazların tıngırdamasını dinleyebilirsiniz. Keyifli olmaması için hiçbir şey yok.

Babadağ keşkeği.

FETHİYE’DE GEZİLECEK POPÜLER YERLER

O kadar çok keyifli gezilecek noktaları var ki anlat anlat bitiremem. Ama sizler için küçük bir liste yaptım. Umarım ulaşım konusunda sıkıntı çıkartmadan keyifli bir tatil geçirirsiniz. Fethiye’nin olmazsa olmaz görülmesi gerekilenler listesi.

FETHİYE’NİN POPÜLER TURİSTİK NOKTALARI


FETHİYE GECE HAYATI

Sakin sakin heyecanlanmadan başlayalım. İlk olarak yavaş tempodan başlasak daha iyi olacak sanırsam. Her kesime hitap eden eğlence anlayışı olan bu şehirde mutlaka kendinize göre bir mekan bulacaksınız. Sabahın ilk ışıklarına kadar devam eden gece yaşamı sizleri adeta büyüleyecek. Gece hayatının önemli bir bölümü kulüpler oluştura bile emin olarak konuşuyorum herkese göre bir yer kesinlikle vardır. Fethiye genelinde gece hayatını incelediğimizde genellikle insanların iki farklı bölgede deli gibi eğlendiğine şahit olabilirsiniz. Bunların başında Paspatura gelse de esas gecenin kanı Hisarönü’nde akmaktadır. Merkez ve Hisar önü olarak iki bölümde inceleyeceğim bu bakımdan.

FETHİYE’NİN EFSANEVİ GECE HAYATI


FETHİYE’DEKİ YAPILABİLECERK EN MÜKEMMEL AKTİVİTELER

Dedik ya burası dolu dolu bir şehir diye. Akşamın büyüsünü sabahın sıcağına bırakıyoruz. Gündüzleri de yapılacak tonla şey var. Bunların başında mis gibi berrak denizi geliyor. Denizden sıkılıp karada yapılacak aktiviteleri unutmuyoruz tabi ki de. Denizi olduğu kadar karadaki aktiviteleri bir o kadar eğlenceli ve keyifli. Bakalım neler bekliyor bizleri Fethiye’de.

FETHİYE’DE YAPILABİLECEK EN MÜKEMMEL AKTİVİTELER.

6 YORUMLAR

    • Merhaba Timur
      Fethiye benimde en sevdiğim şehirlerden bir tanesi. Korona dolayısı ile evlerdeyiz malum. Ama yasakların kalkıp, durumlarında stabilleştiği ilk anda ziyaret edeceğim şehirler arasında. Umarım bu günleri de en kısa sürede hep beraber atlatıp güzel bir Fethiye turu yaparız.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

ŞEHİR PUANLARI

Turist Yoğunluğu
Doğal ve Tarihi Güzellikleri
Lokal Yemek Lezzetleri
Gece Hayatı

EN SON EKLENELER

BAĞLANTIDA KALIN

591BeğenenlerBeğen
5,587TakipçilerTakip Et
2,450AboneAbone Ol
Türkiye’nin bence en iyi tatil beldesini ufak ufak başlayalım mı gezmeye ne dersiniz? Gerek doğası ile olsun gerekse de tarihi ile olsun dolu dolu bir şehirden bahsedeceğim sizlere. Denizinin maviliği, doğasının yeşiliyle harmanlaşıp sizlere huzurlu günler geçireceğiniz bir yer olacak burası. Normalde kolay kolay...Fethiye Gezi Rehberi